Raporteaza problema In cazul in care ai identificat o eroare sau lipsa in informatiile prezentate, te rugam sa ne atentionezi prin completarea acestui formular si noi o vom remedia in cel mai scurt timp. |
Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii referitoare la consumul de zahar
Incepand din anul 2002, OMS a facut recomandarea ca zaharul din alimentatia zilnica sa nu depaseasca 10% din totalul caloriilor consumate (50g). Se pare insa ca si aceasta cantitate este periculoasa si predispune la cresterea in greutate si obezitate. Dupa mai mult de 10 ani de la lansarea acestui ghid, directorul departamentului de nutritie al OMS sugereaza ca recomandarile asteptate a se publica in vara vor reduce la jumatate cantitatea de zahar ce ar trebui acceptata zilnic in alimentatie.
Cinci alimente consumate frecvent cu continut crescut de zahar
Iaurtul – atunci cand cumparati versiunile « light » sau « fat free » nu inseamna ca nu au zahar. Mai mult, pentru a imbunatati textura iaurtului fara grasimi, se adauga de obicei mai mult zahar. Un iaurt de 150g cu 0% grasime poate avea 20g zahar (5 lingurite), adica jumatate din cantitatea zilnica recomandata acum pentru consumul zilnic.
Pasta de rosii contine de obicei o cantitate mare de zahar. Acesta se adauga de obicei pentru a masca gustul usor acid al pastei. 150g (1/3 dintr-o conserva) poate contine 13 g zahar (aproape 3 lingurite de zahar).
Painea contine o cantitate variabila de zahar. Intr-o felie de paine obisnuita se pot gasi 3g de zahar. O parte din acesta se formeaza natural in timpul procesului de coacere, insa mare parte este adaugat in compozitie.
“Zaharul a devenit noua grasime”
Cresterea alarmanta a cazurilor de obezitate a dus, catre sfarsitul anilor 1980, la recomandarea specialistilor de a elimina sau de a reduce grasimile din alimente/alimentatie. A inceput o perioada in care companiile din aceasta industrie au promovat produsele “fara grasimi” sau cu “continut redus de grasimi”, fara a atrage atentia asupra cantitatii crescute de zahar. Pentru a masca cantitatea totala de zahar continuta de alimentele mai sus mentionate, ele sunt raportate sub denumiri diferite: sirop de porumb, suc de trestie, isomalt, sucroza, maltoza, sorbitol, dextroza.
Ce informatii ar trebui sa contina o parere exprimata despre un doctor