Condromalacia patelara (rotuliana)

 


Condromalacia patelara (rotuliana) este o afectiune a cartilajului din spatele patelei caracterizata prin inmuierea si ruperea acestuia. Aceasta afectiune apare in special la adolescenti si tineri, mai ales la femei. Mai multe informatii despre anatomia si mecanica acestei articulatii veti gasi daca accesati adresa de mai jos:


http://www.arthroscopy.com/sp05032.htm


In condromalacia patelara durerea este sacaitoare, localizata in fata genunchiului si este agravata de urcatul sau coboratul scarilor, statul in genunchi sau asezarea pe vine, mentinerea unei pozitii cu genunchiul indoit pentru o perioada mai lunga de timp. Mai multe informatii despre caracteristicile durerii din condromalacia patelara veti gasi in ghidul pacientului realizat de medici specialisti din U.K. http://www.patient.co.uk/pdf/9138.pdf


Cauzele ce determina afectarea articulatiei cartilajului patelar (rotulian) nu sunt inca identificate cu exactitate, insa exista situatii in care s-a constatat o frecventa crescuta a aparitiei acesteia precum: practicarea unor sporturi care suprasolicita articulatia genunchiului,  traumatizarea accidentala a rotulei, inegalitatea fortei de contractie a muschilor care participa la mecanica articulatiei, alinierea incorecta a oaselor mari ale articulatiei.


Pacientul care prezinta simptome asemanatoare cu cele descrise mai sus ar trebui sa se adreseze unui medic ortoped. Acesta ar putea sa-i recomande o radiografie sau un examen RMN sau in numite cazuri o artroscopie.


Tratamentul pentru condromalacia patelara poate include:


1. Reducerea sau intreruperea activitatii fizice ce implica articulatia genunchiului afectat pentru a eliminarea iritarii mecanice si a inflamatiei existente.


2. Aplicarea de gheata pe rotula timp de 15 minute, de doua ori pe zi, dupa orice activitate fizica si asocierea cu medicatie antiinflamatoare prescrisa de medic.


3. Purtarea unui bandaj elastic specific pentru alinierea corecta a articulatiei.


4. Odata ce durerea si inflamatia au trecut, trebuie incepute exercitiile de intarire a muschiului cvadriceps. Exercitiile nu trebuie sa aiba impact pe genunchi sau sa puna greutate pe acesta: inot, bicicleta stationara,  miscarile de schi fond pe aparatura statica, exercitii izometrice pentru muschiul cvadriceps. Toate exercitiile trebuie recomandate si supervizate de un kinetoterapeut cu experienta pentru acest diagnostic.


5. In cele mai multe cazuri, interventia chirurgicala nu este necesara, dar pentru unii pacienti tineri care au dureri in continuare, medicul ortoped ar putea recomanda: mutarea insertiei muschiului cvadriceps pentru imbunatatirea alinierii articulatiei genunchiului, netezirea suprafetei interne a rotulei, implantarea unei cartilaj prelevat de la pacient.


http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Knee_Problems/default.asp#8

* In cazul in care Dvs. aveti alte informatii utile legate de acest diagnostic, va rugam sa ne contactati apasand aici.

Specialitati pentru diagnostic

Ortopedie si Traumatologie : [ vezi clinicile ] [ vezi doctorii ]