Chistul dermoid

Termenul de chist dermoid nu se refera la un singur tip de chist si nu este specific unei singure specialitati medicale. El se poate gasi in patologia diagnosticata de dermatologi, ginecologi, neurochirurgi sau pediatri. Fiecare dintre ei ar defini si ar descrie chistul dermatoid intr-un alt fel. Ginecologii ar spune ca este un chist ovarian, neurochirurgii il asociaza cu un chist congenital intracranian sau spinal. Pediatrii si dermatologii identifica de obicei chisturile sudcutanate. Factorul comun al tuturor acestor chisturi este structura celulara foarte asemanatoare pielii. Chistul este format in mare din grasime, dar poate contine si un amestec de tesuturi diverse: par, dinti, cartilaje, oase etc.


Chistul dermoid al ovarului apare in mod evident doar la femei, insa pentru celelalte tipuri de chisturi nu exista o predilectie legata de sexul pacientului.


Chisturile dermatoide pot aparea la orice varsta. Cele care sunt localizate pe fata, gat, pielea capului sunt chisturi subcutanate vizibile de obicei inca de la nastere. Chisturile dermatoide intracraniene sau perispinale sunt diagnostica la bebelusi, copii sau adolescenti tineri.


Cea mai frecventa localizare a chisturilor subcutanate este fruntea si regiunile din jurul ochilor. Diametrul lor obisnuit este de 1-4cm.



Chistul dermoid apare in cursul dezvoltarii fetale cand pielea sau structuri ale pielii sunt prinse captive in chist.


S-ar putea ca medicul sa-ti recomande fie o radiografie, fie un examen cu computer tomograful, fie un RMN pentru a diferentia acest diagnostic de un altul posibil. Este la latitudinea medicului ce examen imagistic iti recomanda. De obicei, RMN-ul ajuta la diagnosticarea chistului intracranian sau spinal si este util in planificarea procedurilor chirurgicale si a evaluarilor ulterioare interventiei chirurgicale.


Tratamentul pentru chistul dermoid este cel chirurgical indiferent de localizarea acestuia. Interventia presupune o atentie aparte pentru a impiedica imprastierea continutului ce poate fi infectat cu anumite bacterii peste tesuturile din apropiere. Interventiile chirugicale minim invazive (laparoscopice) s-au dovedit de succes pentru indepartarea chisturilor dermoide localizate in regiuni greu accesibile, cum ar fi cele de pe limba, intracraniene sau spinale, ovariene.


Surse: http://emedicine.medscape.com/article/1112963-overview


http://www.webmd.boots.com/skin-problems-and-treatments/guide/dermoid-cyst


http://www.nhs.uk/Conditions/Ovarian-cyst/Pages/Causes.aspx


http://www.healthcentral.com/encyclopedia/408/725.html


http://www.patient.co.uk/health/Ovarian-Cyst


                                                                      

* In cazul in care Dvs. aveti alte informatii utile legate de acest diagnostic, va rugam sa ne contactati apasand aici.