Onicomicoza

     Onicomicoza este o infectie fungica a unghiilor de la maini si/sau picioare ce poate implica oricare dintre unitatile unghiei: cuticula, patul unghial sau unghia propriu zisa. In 80% din cazuri sunt afectate unghiile de la picioare. Aceasta infectie produsa fie de dermatofiti, fie de mucegaiuri sau Candida, care pe langa problemele de ordin estetic poate da si durere, disconfort si suprainfectare bacteriana, cu limitari fizice si ocupationale serioase, reducand calitatea vietii.

 

     Acest tip de infectie fungica se poate transmite prin contact direct sau prin folosirea in comun a unor obiecte de imbracaminte si incaltaminte, obiecte folosite in igiena personala (unghiera, forfecuta pentru unghii, pila pentru unghii, prosop, etc) sau de la baile publice (dusumeaua, gratarul de lemn din saune, bazine de inot).

 

Factorii care favorizeaza dezvoltarea infectiei:

 

incaltamintea care pastreaza piciorul cald si umed

purtarea unor incaltari ude pentru o perioada de cateva zile la rand

folosirea in comun cu alte persoane a unor obiecte de uz personal: incaltaminte, sosete, unghiere sau forfecute pentru taierea unghiilor

folosirea bailor sau dusurilor publice, fara a purta sandale sau slapi

lezarea frecventa prin taiere a unghiei si a patului unghial

'ciuperca sportivului' (tip de infectie fungica unghiala aparuta la sportivi)

conditii de viata si munca care mentin mainile, respectiv picioarele ude sau umede

purtarea unghiilor artificiale. Infectia fungica poate sa apara la limita inserarii unghiei artificiale de unghia naturala in special daca aceasta nu a fost dezinfectata cu alcool inaintea aplicarii adezivului special. De asemenea, unele produse sau manevre de manichiura pot creste riscul aparitiei onicomicozei.

 

Exista mai multe medicamente folosite pentru tratarea onicomicozei. Medicul dermatolog va decide care este cel mai potrivit tratament pentru tine. In functie de tipul de ciuperca ce a determinat infectia, de gravitatea acesteia si de particularitatile individuale ale pacientului, tratamentul poate dura intre 6 saptamani si 6 luni, uneori poate chiar mai mult. Tratamentul poate fi local, prin aplicarea de substante la nivelul patului unghial si in spatial dintre degete, sau sistemic prin administrarea orala de medicamente antifungice pentru o perioada medie de 3-6 luni. Ambele optiuni teraputice trebuie dublate de o igiena locala riguroasa (spalarea picioarelor cu solutii antiseptice, schimbarea sosetelor de bumbac de mai multe ori in cursul unei zile si dezinfectarea/inlocuirea incaltamintei).

Postat in: Subcategorie informatii
Pentru acest articol nu exista inregistrate pareri.
Fii primul care spune parerea despre acest articol.

Parerea ta conteaza!

*
*
Rapiditatea cu care am obtinut o programare
Confortul infrastructurii: locuri de parcare, receptie pentru primire pacienti si salon de asteptare, toalete, curatenie.
Eficienta organizarii interne: indrumari locale si/sau telefonice, confirmari pentru programari, comunicarea intarzierilor, sisteme de plata electronice.
Atitudinea si profesionalismul personalului adiacent (receptionere, asistente)
Calitatea dotarilor cu echipament medical si starea lor de functiune
*
Completeaza textul din imagine in campul de mai jos
Trimite parerea ta
Ultimele 3 articole adaugate:

Ce informatii ar trebui sa contina o parere exprimata despre un doctor