Insomnia

Insomnia

Marii artiști au fost în majoritate și mari insomniaci


Dincolo de aura romantică a insomniei, dacă ne uităm totuși la implicațiile zilnice ale lipsei de somn, romantismul dispare. Rămân doar lucruri mai pământești: chinul de a încerca să adormi fără succes, trezitul la 3 dimineața după ce ai ațipit două sau trei ore și imposibilitatea de a dormi la loc indiferent de ce trucuri încerci, oboseala care îți intră parcă în toți porii după o perioadă în care dormi superficial și neodihnitor, lupta cu somnolența de peste zi care te frustrează pentru că nu apare cu nici un chip atunci când poți dormi - ci doar când ai avea nevoie de energie și mobilizare, senzația că ai mintea în ceață și că trebuie să faci eforturi serioase să îți păstrezi concentrarea, iritarea pe care o simți permanent și pe care poate ți-o reprosezi în relația cu ceilalți.

 

Insomnia este o problemă mai mult decât comună


Poate fi acută (adică incapacitatea de adormi sau de a dormi satisfăcător pentru o perioadă de mai multe nopți la rând) sau cronică (adică prelungirea simptomelor pentru mai mult de o lună, poate luni sau chiar ani). Conform statisiticilor, 30%-40% dintre adulți par să experimenteze insomnia acută ocazional, iar 15% se luptă cu insomnii cronice.

Insomnia poate fi o afecțiune de sine stătătoare, dar de cele mai multe ori este un simptom al altor probleme. 50% dintre adulții chinuți de insomnie cred că ea este indusă de stres și griji. În acest caz, durata și gravitatea insomniei este direct proporțională cu amplitudinea factorului de stres care o generează. Pierderea unei persoane dragi, nesiguranța locului de muncă, o boală gravă, divorțul, infidelitatea – toate pot genera perioade mai mult sau mai puțin îndelungate de insomnie. Ca și cum nu era de ajuns, chiar și evenimentele pozitive sunt generatoare de insomnie – anticiparea căsătoriei sau a unei vacanțe mult așteptate - pot deveni chinuitoare din cauza lipsei de somn. De asemenea, alterările ritmului de somn (schimbarea de fus orar, lucrul de noapte sau în schimburi) pot fi generatoare de probleme de somn. Sigur că există și medicamente care pot avea ca efect secundar problemele de somn.

 

De ce, până la urmă, este important să adresăm insomnia?


Pe lângă simptomele pe care le generează imediat (menționate mai sus), lăsată netratată, insomnia scade rezistența organismului (imunitatea) și, implicit, crește probabilitatea îmbolnăvirilor. În plus, insomnia este un factor potențial agravant al oricărei afecțiuni preexistente, fie ea fizică sau psihologică. Altfel spus, va întârzia videcarea sau recuperarea în bolile fizice, și va agrava stările de anxietate sau depresie.

Somniferele sunt rezolvarea cea mai cunoscută a problemelor de somn. Reprezintă rezolvarea cea mai facilă - dar rezolvă, de cele mai multe ori, doar simptomul. Nu și cauza.

 

Care sunt pașii corect de urmat dacă experimentez o perioadă cu probleme de somn care durează mai mult de câteva zile:



Insomnia1. O  vizită la medicul generalist, care să evalueze starea mea de sănătate, și care să decidă dacă insomnia a aparărut ca urmare a unei alte probleme de sănătate;

2. Dacă medicul nu descoperă altă cauză și insomnia este generată de stres, de o stare depresivă sau de o stare anxioasă, este recomandată începerea colaborării cu un psiholog. Acesta mă poate ajuta să explorez și să înțeleg cauzele specifice care îmi generează și îmi întrețin insomnia și să învăț metode care au ca rezultat îmbunătățirea calității somnului.

 

Dacă ai împrumutat în mod firesc persoana I a acestei descrieri și-ți regăsești încercările între aceste simptome, te invit să descoperim împreună motive și soluții. Ma poti contacta la Cabinet Terapie Miruna Stanculescu.

 

Postat in: Subcategorie informatii
Pentru acest articol nu exista inregistrate pareri.
Fii primul care spune parerea despre acest articol.

Parerea ta conteaza!

*
*
Rapiditatea cu care am obtinut o programare
Confortul infrastructurii: locuri de parcare, receptie pentru primire pacienti si salon de asteptare, toalete, curatenie.
Eficienta organizarii interne: indrumari locale si/sau telefonice, confirmari pentru programari, comunicarea intarzierilor, sisteme de plata electronice.
Atitudinea si profesionalismul personalului adiacent (receptionere, asistente)
Calitatea dotarilor cu echipament medical si starea lor de functiune
*
Completeaza textul din imagine in campul de mai jos
Trimite parerea ta
Ultimele 3 articole adaugate:

Ce informatii ar trebui sa contina o parere exprimata despre un doctor