Cum trebuie sa iti controlezi corpul ca sa identifici semne ale cancerului de piele?

     Primul pas in depistarea precoce a cancerului de piele o reprezinta autoexaminarea lunara. Pentru aceasta este necesar sa te dezbraci complet intr-un spatiu bine iluminat, in fata unei oglinzi. Inspecteaza pielea in totalitate: toracele si membrele, dar si scalpul (pielea capului), urechile (fata si spatele lor), palmele si plantele (talpa piciorului), spatiile interdigitale si unghiile. Poti sa-ti rogi partenerul sa faca acest control pentru tine in locurile greu accesibile vederii.

 

     Melanomul se manifesta de obicei printr-o pata negru-brun ce se modifica progresiv schimbandu-si culoarea si dimensiunile. In anumite cazuri acesta pata pierde capacitatea de a sintetiza melanina si capata o culoare roz, rosie, violacee.

 

     ATENTIE: orice leziune cutanata care incepe sa se modifice ca dimensiune, forma sau culoare pe parcursul unor saptamani sau luni trebuie consultata de un medic dermatolog. Orice leziune care prezinta modificari de forma, dimensiuni sau culoare intre examinarile lunare, care are un diametru mai mare de 7mm, este inflamata, supureaza sau este insotita de o senzatie de mancarime, durere si arsura trebuie aratata cat mai repede unui medic dermatolog.

 

     Melanomul se poate dezvolta oriunde in corp, dar la femei apare cel mai frecvent pe picioare, iar la barbati pe trunchi.

 

Ghidul ABCD de monitorizare a leziunilor cutanate

 

O alunita inofensiva este:

 

1. simetrica (daca trasezi o linie imaginara prin centrul ei, cele 2 jumatati formate se vor suprapune aproape in totalitate)

2. cu margini bine delimitate, regulate

3. cu putine culori la suprafata ei (negru, brun sau gri, dar nu si albastru, rosu, negru, brun alb, gri toate simultan)

4. cu un diametru mic de obicei (mai mic de 6mm)

 

A Asimetrie Cele doua jumatati ale nevului pigmentar nu mai arata la fel
B Margine Marginile alunitei sunt neregulate, sterse sau cu margini aspre, de multe ori ascutite
C Culoare Culoarea alunitei este neregulata, avand mai multe nuante
D Diametru Alunita este mai mare de 6 mm in diametru

 

 

Alte semne de cancer:

 

excrescenta noua aparuta pe piele, insotita eventual de o durere care nu trece

un semn nou, punctiform sau de dimensiunea unei alunite, dureros sau insotit de o senzatie de mancarime

alunita sau excrescenta care sangereaza sau are crusta

 

     Nu am intalnit pana acum o persoana care sa nu aiba pe piele anumite semne, fie ele alunite, keratoze seborerice, sau papiloame. In general, acestea sunt inofensive si daca nu creeaza un disconfort prin locul in care sunt plasate, pot ramane pe corp intreaga viata. Dar in situatii in care acestea sufera modificari de orice tip, persoana respective trebuie sa consulte un medic dermatolog, care va hotara daca leziunea trebuie excizata, monitorizata indeaproape sau daca este o leziune inofensiva. Pe lângă această măsură de siguranţă este recomandat să faci o dată pe an un control de rutina la medicul dermatolog. 

Postat in: Subcategorie informatii
Pentru acest articol nu exista inregistrate pareri.
Fii primul care spune parerea despre acest articol.

Parerea ta conteaza!

*
*
Rapiditatea cu care am obtinut o programare
Confortul infrastructurii: locuri de parcare, receptie pentru primire pacienti si salon de asteptare, toalete, curatenie.
Eficienta organizarii interne: indrumari locale si/sau telefonice, confirmari pentru programari, comunicarea intarzierilor, sisteme de plata electronice.
Atitudinea si profesionalismul personalului adiacent (receptionere, asistente)
Calitatea dotarilor cu echipament medical si starea lor de functiune
*
Completeaza textul din imagine in campul de mai jos
Trimite parerea ta
Ultimele 3 articole adaugate:

Ce informatii ar trebui sa contina o parere exprimata despre un doctor