Bronzul la solar - un risc in plus pentru a dezvolta cancer de piele

Bronzul la solar - un risc in plus pentru a dezvolta cancer de piele

Reclamele pentru serviciile de bronzare moderne abunda de informatii referitoare la aparatele de bronzat si la siguranta utilizarii lor, datorita expunerii intr-un mediu controlat la razele UV. Principalele beneficii prezentate sunt cele legate de modul mai placut si mai sigur in care se obtine bronzul comparativ cu cel dat de soarele arzator, pe scurt: bronz mai uniform si mai auriu printr-o expunere completa.

 

Am auzit si vazut de nenumarate ori, in jurul meu, persoane care recomandau prin propriul exemplu sedinte de bronz la solar.  Motivul principal invocat era legat de “o pregatire” a pielii pentru bronzul ce urma sa fie obtinut ulterior la soarele natural. Unii doreau obtinerea unei anumite culori a pielii pentru diverse evenimente cu importanta in viata lor. Altii se refereau la siguranta crescuta a utilizarii acestor aparate fata de bronzul obtinut in urma expunerii la soare. Aceasta asa-zisa siguranta provenea de la emiterea aproape exclusiva la solar a razelor UVA considerate sigure, in comparatie cu combinatia care cuprinde si UVB primite de la soare.  

 

Studiile realizate pana acum au demonstrat ca atat razele UVA cat si UVB pot cauza cancerul de piele, chiar daca UVA au fost legate direct de aparitia melanomului. Riscul de melanom creste cu 75% cand se foloseste metoda bronzului la solar inaintea varstei de 35 de ani.

 

www.iarc.fr/en/publications/pdfs-online/wrk/wrk1/ArtificialUVRad&Skin5.pdf

www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb/uva-radiation-a-danger-outdoors-and-indoors

www.mayoclinic.com/health/tanning/HQ01487

 

In 2009, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a modificat statutul dispozitivelor de bronz de la clasificarea “probabil carcinogene pentru oameni” la cel mai inalt grad de risc: “carcinogene pentru oameni”. 

 

www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/2009/sunbeds_uvradiation.php

 

Bronzarea poate deveni o dependenta pentru ca pentru anumiti oameni radiatiile ultraviolete pot avea efectul unui drog avand manifestari de sevraj in cazul in care administrarea este intrerupta.

 

www.skincancer.org/prevention/tanning/hooked-on-tanning

 

Utilizatorii solarelor nu se confrunta doar cu un risc semnificativ crescut de a dezvolta melanom, dar prezinta si o predispozitie de 2 ori si jumatate mai mare de a face carcinom scuamos celular si de o data si jumatate mai mare de a dezvolta carcinom bazocelular in comparatie cu cei care nu merg deloc la solar.

 

www.ucsf.edu/news/2012/10/12846/tanning-beds-linked-non-melanoma-skin-cancer

www.fda.gov/forconsumers/consumerupdates/ucm186687.htm

 

Postat in: Subcategorie noutati
Pentru acest articol nu exista inregistrate pareri.
Fii primul care spune parerea despre acest articol.

Parerea ta conteaza!

*
*
Rapiditatea cu care am obtinut o programare
Confortul infrastructurii: locuri de parcare, receptie pentru primire pacienti si salon de asteptare, toalete, curatenie.
Eficienta organizarii interne: indrumari locale si/sau telefonice, confirmari pentru programari, comunicarea intarzierilor, sisteme de plata electronice.
Atitudinea si profesionalismul personalului adiacent (receptionere, asistente)
Calitatea dotarilor cu echipament medical si starea lor de functiune
*
Completeaza textul din imagine in campul de mai jos
Trimite parerea ta
Ultimele 3 articole adaugate:

Cafea fiarta la ibric si longevitatea